Rugklachten

Wist je dat 60 tot 90% van de Nederlandse bevolking ooit te maken krijgt met rugklachten? De meest bekende vorm van acute rugklachten is spit of lumbago. De acute pijn wordt vaak zonder directe aanleiding veroorzaakt of door lange periode in een verkeerde houding te hebben gestaan of gezeten. De oorzaak wordt vaak gezocht in kleine scheurtjes in het ligament of de tussenwervelschijf. Deze pijn zal vaak verminderen of verdwijnen in 1 tot 2 weken. Moet ik nu niets meer doen? Het antwoord daarop is NEE! Rusten is roesten dus in beweging komen. 

Degeneratie of het verouderingsproces kan bijdragen aan de rugklachten. Vanaf ongeveer je dertigste levensjaar wordt je lichaam katabool. Dit betekend dat je lichaam op microniveau spieren begint af te breken waardoor rugklachten kunnen opspelen. Maar geen paniek! Dit verouderingsproces kunnen we (deels) tegen gaan door te krachtsporten.

Sporten bij- of tegen rugklachten

Door de spieren te trainen met gewichten die op een veilige manier worden bepaald en ingesteld door jouw Health Me coach kunnen we de rug versterken en klachten verminderen of preventief het lichaam beschermen tegen eventuele toekomstige rugklachten. Belangrijk hierbij is dat je traint met een veilige ROM (range of motion(bewegingsuitslag)). Deze ROM wordt bepaald door een bodyscan die de Health Me coach maakt bij jouw eerste training. Daarbij train je op de Milon met een excentrische meerwaarde. Dit houdt in dat je op de teruggaande beweging bij een oefening meer weerstand krijgt. Hierdoor worden de pezen en banden extra en op een veilige manier gestimuleerd waarbij rugklachten verminderen en zelfs kunnen verdwijnen.

Wil jij van je rugklachten af? Meld je dan nu aan!